top of page

Digital webbyrå

OneBrand Studio Logo
  • OneBrand Studio

Allt du behöver veta om Googles Core Algoritmuppdatering 2023

Uppdaterat: 3 feb.

Inledning


Google är känd för att ständigt uppdatera sin sökalgoritm för att förbättra användarupplevelsen. Dessa uppdateringar kan ha en stor inverkan på hur din webbplats rankas i sökresultaten. I det här inlägget kommer vi att gå igenom de senaste förändringarna och hur du kan anpassa din SEO-strategi för att fortsätta ranka högt.


Google Core Updates: Vad är det?


Google Core Updates är stora förändringar i Googles sökalgoritm som kan påverka en mängd olika rankingfaktorer. Dessa uppdateringar är utformade för att förbättra sökresultatens relevans och användarupplevelse. Det är viktigt att hålla sig uppdaterad om dessa förändringar för att säkerställa att din webbplats inte drabbas negativt.


Hur ofta sker dessa uppdateringar?


Google gör mindre uppdateringar nästan varje dag, men större Core Updates sker vanligtvis några gånger per år. Det är dessa större uppdateringar som oftast får mest uppmärksamhet och kan ha en betydande inverkan på din webbplats ranking.


Översiktsbild av olika SEO-relaterade ikoner och element som förstoringsglas, sökfält och nyckelord utspridda på ett skrivbord

De senaste förändringarna

De senaste Core Updates har fokuserat på flera områden, inklusive:

  • Användarupplevelse: Google har börjat prioritera webbplatser som erbjuder en snabb och smidig användarupplevelse. Detta inkluderar mobilanpassning och sidans laddningstid.

  • Innehållskvalitet: Google har blivit bättre på att identifiera och belöna högkvalitativt innehåll. Detta inkluderar faktorer som originalitet, djup och relevans, precis som detta inlägg du läser nu.

  • E-A-T (Expertise, Authoritativeness, Trustworthiness): Google har lagt större vikt vid E-A-T-faktorer, vilket betyder att webbplatser med hög expertis, auktoritet och trovärdighet kommer att rankas högre.


Hur påverkar detta SEO?

För att anpassa sig till de senaste uppdateringarna bör du:

  • Optimera för mobil: Se till att din webbplats är mobilvänlig, eftersom Google nu använder mobil-först-indexering.

  • Förbättra sidhastighet: Använd verktyg som Google PageSpeed Insights för att identifiera och åtgärda problem som kan sakta ner din webbplats.

  • Fokusera på innehållskvalitet: Skapa innehåll som är relevant, informativt och värdefullt för din målgrupp.

SEO-Strategier för att Anpassa sig till de Senaste Uppdateringarna


Länkbyggnad

Länkbyggnad har alltid varit en viktig del av SEO, men med de senaste uppdateringarna har kvaliteten på inkommande länkar blivit ännu viktigare. Google ser nu mer på relevansen och auktoriteten hos de webbplatser som länkar till dig. Därför bör du fokusera på att få högkvalitativa länkar från trovärdiga källor inom din bransch.


Lokal SEO

Lokal SEO har fått en ökad betydelse, särskilt för små och medelstora företag. Google har förbättrat sin förmåga att förstå lokal sökintention, vilket gör det viktigt att optimera din webbplats för lokala sökfrågor. Detta inkluderar att ha en fullständig och korrekt Google My Business-profil, samla in positiva recensioner och använda lokal sökordsforskning.


Teknisk SEO

Teknisk SEO är en annan viktig faktor som har påverkats av de senaste uppdateringarna. Detta inkluderar allt från webbplatsens arkitektur till dess laddningstid och mobilanpassning. Använd verktyg som Google Search Console för att identifiera och åtgärda tekniska problem som kan påverka din ranking.


Användarupplevelse och Core Web Vitals

Google har introducerat Core Web Vitals som en del av sina rankingfaktorer. Dessa mäter användarupplevelsen på din webbplats, inklusive laddningstid, interaktivitet och visuell stabilitet. Det är viktigt att regelbundet övervaka dessa mätvärden och göra nödvändiga förbättringar.


Sökordsstrategi

Med de senaste uppdateringarna har Google blivit bättre på att förstå sökintention, vilket gör det viktigt att inte bara fokusera på sökord utan också på sökintentionen bakom dem. Detta innebär att du bör inkludera långsvansade sökord och frågor som din målgrupp kan använda när de söker efter ditt innehåll.


Mätning och Verktyg för att Förbättra Din SEO


Datorskärm som visar Google Analytics eller liknande SEO-analysprogram, med grafer och datapunkter som är relevanta för sökmotoroptimering.

Google Analytics och Google Search Console

För att förstå hur de senaste uppdateringarna påverkar din webbplats är det viktigt att du regelbundet övervakar dina prestanda. Google Analytics och Google Search Console är oumbärliga verktyg för detta. De ger dig insikt i allt från trafikkällor till användarbeteende och kan hjälpa dig att identifiera områden som behöver förbättring.


A/B-testning

För att verkligen förstå vad som fungerar och vad som inte gör det, bör du använda A/B-testning. Detta innebär att du gör små förändringar på din webbplats och mäter hur de påverkar din ranking och trafik. Detta kan vara allt från att ändra rubriker till att testa olika typer av innehåll.


Uppdatera Äldre Innehåll

Ett annat sätt att anpassa sig till de senaste uppdateringarna är att uppdatera äldre innehåll. Google värderar färskt och relevant innehåll, så se till att ditt äldre innehåll fortfarande är aktuellt och relevant för din målgrupp.


Mobiloptimering

Med en ökande mängd sökningar som görs på mobila enheter är det viktigare än någonsin att din webbplats är mobilvänlig. Använd Googles mobilvänlighetstest för att se hur din webbplats presterar och göra nödvändiga justeringar.


Mobilanpassad websida på telefon

Sammanfattning

De senaste uppdateringarna i Googles algoritm har gjort det viktigare än någonsin att ha en väl genomtänkt och holistisk SEO-strategi. Genom att fokusera på allt från länkbyggnad och lokal SEO till teknisk SEO och användarupplevelse kan du säkerställa att din webbplats inte bara rankar högt i sökresultaten, men också levererar värde till dina besökare.

Det var allt för det här blogginlägget. Vi hoppas att det har gett dig en djupare förståelse för de senaste uppdateringarna i Googles sökalgoritm och hur du kan anpassa din SEO-strategi därefter. Tack för att du läste, och om du har några frågor eller behöver professionell hjälp med din SEO, tveka inte att kontakta oss på OneBrand.

Comments


bottom of page